EN
despre noi | contact
ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

SCIENAR: Realitatea augmentată evidenţiază INTERFERENŢELE între ştiinţă şi artă

2 June 2010

În seara zilei de 31 mai, de la ora 18:30, s-au deschis porţile expoziţiei internaţionale SCIENAR - INTERFERENŢE prin vernisajul desfăşurat în sala de expoziţii a Universităţii Naţionale de Arte. În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, peste o sută de participanţi au ales să participe la un eveniment unic, apreciat de vizitatori care au văzut în această manifestare o premieră în materie de conţinut, dar şi prin modul de prezentare.

„Patrimoniul cultural european comun bazat pe legătura dintre Ştiinţă şi Artă are nevoie de instrumente care să îl facă cunoscut publicului. Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor ne permite să explorăm creativ aceste relaţii într-un mod de neconceput în urmă cu câţiva ani. Din ce în ce mai mult, omul modern trăieşte într-o lume în care virtualul se amestecă cu realul. Iată de ce o expoziţie în care se regăsesc imagini virtuale ale unor creaţii, alături de opere reale nu mai surprinde, deşi în România această abordare reprezintă un debut”, a declarat Gheorghe Samoilă, curator al expoziţiei şi coordonator al proiectului din partea ITC.

Expoziţia pune în valoare interferenţele existente între ştiinţă şi artă prin detalii tehnice de organizare: în primul rând panourile în care sunt încorporate ecranele de prezentare a lucrărilor virtuale respectă regula secţiunii de aur, o regulă aplicată de la egiptenii şi grecii antici, de toţi arhitecţii şi artiştii care urmăresc obţinerea unor efecte estetice prin proporţii. Atât plasarea panourilor, cât şi a ecranelor urmăreşte spirala logaritmică desenată cu ajutorul aceleiaşi secţiuni de aur.

În deschiderea evenimentului curatorul expoziţiei, Gheorghe Samoilă, a prezentat operele create în legătură directă sau indirectă cu ştiinţa. Profesorul Mauro Francaviglia, coordonator al proiectului SCIENAR, a deschis expoziţia cu o introducere despre proiect şi acţiunile derulate anterior. Concertul live susţinut de Leonello Tarabella prin tehnici multimedia originale a încântat publicul, stârnind discuţii interesante după concert pe baza conceptului de realitate augmentată care a fost reprezentat într-un mod inedit. La finalul concertului, Leonello Tarabella a avut o replică relevantă şi edificatoare: „Tehnologia este doar instrumentul, restul vine din suflet”. Acesta este avantajul artistului modern din zilele noastre de a beneficia de tehnologia pe care o foloseşte conform propriei fantezii creatoare.

Expoziţia intitulată SCIENAR-INTERFERENŢE este unul dintre principalele evenimente pe care proiectul îl propune publicului român. Artiştii din străinătate şi cei români împreună cu experţii în ştiinţă şi tehnologie au fost reuniţi prin scenariile propuse de proiect cu scopul de a prezenta publicului lucrările lor şi ideile ştiinţifice care au stat la baza creaţiilor. Pe parcursul expoziţiei au loc atelierele de lucru pe diferite tematici bazate pe lucrările prezente în expoziţie şi conceptele asociate cum ar fi: „Timpul, componentă a imaginii artistice în fotografie”, Marcella Giulia Lorenzi şi Rick Doble; „Spaţii ascunse şi universuri invizibile-limbaje grafice” în operele lui Frederick Tristan, Elisabeth Alimi şi Jean-Pierre Luminet; „Artheologie-simboluri, limbaj, artă megalitică, percepţie senzorială a arheologiei prin recrearea habitatului neolitic”, Dragoş Gheorghiu; „Web Matematica, instrument la dispoziţia artiştilor”, Monika Kovacova etc. Programul atelierelor este disponibil integral la adresa www.cultinform.ro

Organizarea evenimentului a fost coordonată de către ITC în parteneriat cu UNArte, beneficiind de sprijinul sponsorilor Panasonic şi Grampet. Expoziţia a fost promovată cu ajutorul Institutului Cultural Român şi al partenerilor media: Port.ro, Market Watch, Agora News, Digital Trends şi Byblos.
Termeni si conditii - Politica de confidentialitate | Politica cookies