EN
despre noi | contact
ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

MECIPT 1, moment aniversar la 50 de ani!

11 March 2011

Voi cei care purtaţi la gât un memory stick de 16 Gb cumpărat de la magazinul din colţ, veţi înţelege cu greutate cât entuziasm a generat în 1960 dotarea calculatorului cu o memorie pe tambur de 4Kb, (în partea dreaptă a figurii) de 60 de mii de ori mai mare ca volum şi cu o capacitate de 4 milioane de ori mai mică decât aceea a stick-ului de memorie la purtător din zilele noastre. E drept că şi unitatea centrală, aşa cum se chema calculatorul, avea peste 2000 de tuburi electronice, 30 km de fire şi o sută de mii de lipituri făcute de nişte oameni extrem de entuziaşti, în condiţii precare de pionierat. Şi ar fi cu totul neonest dacă nu am adăuga faptul că la baza concepţiei acestei maşini minunate au fost tot atâtea idei care s-au cristalizat într-un concept de cercetare. Realizatori principali, Iosif Kaufman şi Vili Lowenfeld cu colaborarea unui tânăr student şi apoi absolvent de inginerie electrotehnică, Vasile Baltac, şi matematicieni programatori precum Ştefan Maruster, Dan Farcaş, Gavril Gavrilescu, ş.a...

Rezultatul, calculatorul MECIPT 1, care în 1961, la 3 ani după calculatorul CIFA 1, realizat la IFA Bucureşti de către Victor Toma, avea să dovedească că în România, aceste realizări, la momentul respectiv singulare, creau premizele demarării unui program naţional coerent de dotare cu calculatoare. Acesta avea drept consecinţă realizarea unei industrii ce avea să se numească de tehnică de calcul. În cadrul acestui program avea să se nască ITC, în 1969. Nu întâmplător, primul director ştiinţific a fost Victor Toma, realizatorul primului calculator. A fost urmat de Vasile Baltac, care a adus contribuţii din experienţa de cercetare a colectivului MECIPT. Spiritul iscoditor al pionierilor a generat o activitate metodică de cercetare care a stat la baza numeroaselor premiere de care ITC este responsabil. Acest spirit mai dăinuie şi azi între pereţii unei instituţii care îşi propune să împletească tradiţia cu inovarea. Este astfel motivat istoric să o facă.

Aici însă este vorba despre MECIPT 1 care serbează pe 25 martie 2011 50 de ani printr-o manifestare de excepţie.

Spunem de excepţie, fiindcă MECIPT, această minunată piesă de istorie a informaticii, spre deosebire de CIFA1 care a dispărut în colbul nepăsător al uitării valahe, a supravieţuit vitregiei a tot distrugătoare a timpului datorită unor oameni atenţi cu valenţele educative ale trecutului care, după ce l-au întrebuinţat cu folos, l-au aşezat într-un muzeu pentru a ne învăţa pe noi cercetătorii câteva lecţii fundamentale:

-lecţia Kaufman, sau legea obstinaţiei cu care cercetătorul adevărat îşi urmează calea pentru a-şi atinge obiectivul, indiferent de condiţii. În vremuri deosebit de vitrege, absolut de neînţeles pentru tinerii de azi, Kaufman a fost degradat din funcţia de profesor la Politehnica din Timişoara în aceea de muncitor necalificat şi plătit ca atare pentru “vina » de a-şi fi exprimat dorinţa (de altfel revocată ulterior) de a munci în străinătate. În ciuda persecuţiei profesionale evidente la care a fost supus de un regim absurd, “muncitorul necalificat» Kaufman a pus pe hârtie schemele MECIPT-ului şi nu s-a lăsat până nu l-a realizat. Abia după revoluţie, meritele sale au fost public recunoscute şi oficial omagiate prin acordarea în 2003 a ordinului Steaua României în grad de Mare Cavaler de către Preşedinţia României.

-lecţia cooperării internaţionale, căci în vremuri de aspru control din partea “organelor », memoria pe tambur a calculatorului a fost obţinută printr-o cooperare cu cercetătorii maghiari coordonaţi de Gyozo Kovacs din partea institutului de profil al Academiei ungare.

-lecţia respectului pentru înaintaşi şi realizările lor, care constituie tradiţie şi care se cere continuată prin realizări pe măsură. Ea este desigur un motiv de mândrie dar în acelaşi timp unul de responsabilitate şi angajare. Sunt suficiente motive să omagiem o remarcabilă realizare şi pe cei care s-au dedicat acesteia!
Termeni si conditii - Politica de confidentialitate | Politica cookies