EN
despre noi | contact
ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

Expoziţia SCIENAR - INTERFERENŢE prezintă creaţii născute la intersecţia ştiinţei cu arta

25 May 2010

Bucureşti, 25 mai 2010 - În perioada 31 mai - 6 iunie 2010, ITC va organiza expoziţia SCIENAR – INTERFERENŢE, eveniment internaţional care va avea loc în sala de expoziţii a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, strada General Budişteanu nr. 10.

Îmbinarea sculpturii cu psihanaliza sau fizica cuantică, provocarea spaţiu-timp pentru fotografia artistică, formule matematice exprimate în sculpturi, creaţii unice născute la intersecţia ştiinţei cu arta, producţii multimedia, vor fi prezentate în cadrul expoziţiei inedite care va avea vernisajul în 31 mai a.c., începând cu orele 18:30.

În seara vernisajului, de la ora 19 va avea loc concertul live susţinut de Leonello Tarabella prin tehnici multimedia originale. Spoturi infraroşii şi tehnologii de prelucrare a imaginilor video captate stau la baza proiectării şi realizării interfeţei de sesizare de la distanţă a gesturilor (fără legături mecanice sau electrice) exprimate de mâinile interpretului.

Artiştii străini, dintre care amintim: Jane McAdam Freud, John Robinson, Dash MacDonald şi Demetrios Kargotis din Marea Britanie, Julian Voss-Andreae, Rick Doble şi Floyd Antony Falsbach din USA, Elisabeth Alimi, Jean Pierre Luminét, Frédérick Tristan din Franţa, Pietro Pantano şi Eleonora Bilotta din Italia au pus la dispoziţie prezentări virtuale în timp ce artiştii români Peter Jacobi, Liviu Stoicoviciu, Dan Popovici, Liana Svinţiu pun la dispoziţie creaţii proprii pentru a fi expuse. În expoziţie vor fi prezente lucrări create pe acelaşi principiu – al îmbinării ştiinţei cu arta – creaţii aparţinând masteranzilor şi studenţilor din anii terminali.

"Proiectul SCIENAR de îmbinare a ştiinţei cu arta a provocat artişti contemporani să creeze noi opere de artă, opere pe care le puteţi vedea în expoziţia SCIENAR – INTERFERENŢE ca o expresie a rolului creativ pe care îl are atât ştiinţa, cât şi arta sub diferite forme. Ne bucurăm că vom putea oferi publicului românesc această experienţă unică de interactivitate prin proiecţii şi filme premiate internaţional, dar şi creaţii realizate de artişti români care au la bază concepte ale ştiinţei", a declarat Gheorghe Samoilă, coordonator al proiectului SCIENAR din partea ITC.

Pe parcursul expoziţiei vor fi organizate ateliere de lucru în care specialiştii proiectului vor face prezentări şi vor avea schimb de opinii cu studenţi şi cadre didactice din Universitatea Naţională de Arte. Un punct important al expunerilor expoziţionale va fi abordarea artheologică în care manifestările artistice ale omului preistoric vor fi prezentate din punct de vedere arheologic, arhitectural şi etnografic. Acestea vor fi susţinute de George Nash, profesor la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, şi Dragoş Gheorghiu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

În premieră pentru România, evenimentul a fost proiectat pentru ca vizitatorii să interacţioneze printr-o experienţă personală unică cu creaţiile unor artişti din întreaga lume, creaţii care au un prim numitor comun: ştiinţa.

Organizarea evenimentului a fost coordonată de către ITC în parteneriat cu UNArte, beneficiind de sprijinul sponsorilor Panasonic şi Grampet. Expoziţia a fost promovată cu ajutorul Institutului Cultural Român şi al partenerilor media: Port.ro, Market Watch, Agora News, Digital Trends şi Byblos.
Termeni si conditii - Politica de confidentialitate | Politica cookies