EN
despre noi | contact
ITC - Institutul pentru Tehnică de Calcul S.A.

Cât valorează azi personajele din 'The Social Network'

Postat de Mircea Vuici în 16 April 2012

Dacă la dosarul depus la SEC nu se vor cere noi amendamente, se pare că Facebook va lansa IPO-ul în mai. Tinta ofertei publice este de minim 5 miliarde de dolari, iar capitalizarea aşteptată se plasează în jurul a 100 de miliarde. Mulţi analişti contestă această cifră şi consideră că este o supraevaluare tipică erei “dotcom”, dar ultima tranzacţie de acum două săptămâni pe piaţa secundară, a reconfirmat valoarea.  Oferta va fi cea mai importantă din istoria companiilor IT, depăşind cu mult IPO-ul Google care a atras în 2004 doar 1,9 miliarde de dolari, la o valoare a companiei de 23 miliarde.

In orice caz, interesul investitorilor pentru listarea Facebook este fără precedent (se vorbeşte chiar şi de posibilitatea listării simultane pe Bursa de Valori Bucureşti) şi, mai mult ca sigur, luna viitoare evenimentul va ţine zile întregi pagina întâi a publicaţiilor de toate genurile, de la cele de afaceri până la cele de scandal.

Probabil ca apropierea evenimentului este ceea ce a determinat canalul HBO să redifuzeze ‘The Social Network’, filmul care povesteşte primul an de viaţă al Facebook şi care a primit anul trecut patru Globuri de Aur şi trei Oscar-uri. Vizionarea filmului în aceste zile este o experienţă deosebit de interesantă pentru că succesul de acum al companiei şi valoarea de piaţă astronomică aruncă o lumină aparte asupra ceea ce s-a petrecut cu 7 ani în urmă. Uitându-te la personajele filmului şi la ce făceau în 2004, este imposibil să nu le asociezi cu ‘greutatea’ lor în dolari conform procentelor care le revin acum din cele 100 de miliarde.

Aşadar, care e azi valoarea personajelor din The Social Network ? Calculele sunt simple, pentru că fiecare procent înseamnă un miliard de dolari.

Mark Zuckerberg - 28.4% (28,4 mld.dolari). Mark Zuckerberg este singurul din cei patru fondatori care a reuşit să-şi păstreze un procent apropiat de cel iniţial. La toţi ceilalţi participarea a fost diluată în urma rundelor succesive de finanţare. In plus, prin acorduri cu fiecare investitor, a avut grijă să-şi asigure 57% din acţiunile cu drept de vot care îi asigură controlul asupra companiei. Filmul îl prezintă ca fiind creierul şi motorul proiectului, obsedat de muncă şi tenace în urmărirea scopului propus, dar deficitar la capitolul loaialitate faţă de prieteni şi dicutabil în privinţa comportamentului etic. Unul din personaje (avocat în echipa care îl apără în procesul cu fraţii Winklevoss) îi pune eticheta „asshole” şi s-ar zice că nu întâmplător scenaristul a introdus acest dialog în scena finală a filmului.

Ei bine, asshole sau nu, Mark Zuckerberg valorează acum 28,4 miliarde de dolari, face parte din primii 20 miliardari ai lumii şi este considerat cel mai tânăr dintre ei. In plus,  încă de anul trecut, clasamentul Forbes “The World's Most Powerful People” îl plasează în grupul celor mai influenţi 10 oameni ai planetei, alături de Barack Obama, Vladimir Putin, Angela Merkel sau papa Pius XVI.

Eduardo Saverin - 5% (5 mld.dolari). Saverin a fost colegul de cameră, cel mai bun prieten şi primul asociat al lui Zuckerberg, având, în faza de început, responsabilităţi legate de finanţe, marketing, comunicare, adică tot ce nu ţinea de partea trehnică. A fost, în film ca şi în realitate personajul cel mai controversat. Relaţia cu Mark a devenit tensionată din cauza divergenţelor privind priorităţile imediate, dar şi pentru că, preocupat de continuarea studiilor,  nu era dispus să se dedice exclusiv proiectului. Ruptura a survenit în vara lui 2004 când a refuzat să urmeze restul echipei care, la sugestia lui Sean Parker, se mutase la Paolo Alto, in Silicon Valley. In absenţa sa, firma a fost reîncorporată cu participarea unor noi acţionari, iar Saverin s-a trezit lăsat pe dinafară şi cu procentele reduse de la 30% la 0,03%.

Privind filmul eşti tentat să îl consideri o victimă, dar, în realitate, deciziile luate atunci de Zuckerberg şi Parker au fost cele corecte pentru a asigura viitorul companiei. De altfel, Saverin nu s-a complăcut în situaţia de victimă şi a dat în judecată pe ceilalţi acţionari în 2009, atunci când Facebook se bucura deja un succes evident. Scenaristul filmului povesteşte că a avut o discuţie cu Saverin la iniţiativa acestuia, dar că apoi nu a mai reuşit să-l contacteze. Pare destul de clar că Saverin a folosit ameninţarea ieşirii în public ca mijloc de presiune în negocierea cu Zuckerberg. In final a obţinut recunoaşterea statutului de co-fondator şi 5% din acţiuni care în acel moment însemnau 1,3 miliarde, iar acum valorează 5 miliarde de dolari.

Dustin Moskovitz - 7.6% (7.6 mld.dolari). Dustin Moskovitz este al treilea coleg care a participat la creearea Facebook. In film apare implicat în problemele tehnice şi a rămas în companie ca vice-preşedinte pînă în 2008. Cu cele 7,6 miliarde, este al doilea în ordinea valorii printre personajele filmului. In acelaşi timp, fiind cu 8 zile mai tânăr decât Zuckerberg, el este cel care merită titlul de cel mai tânăr miliardar al lumii.
 
Chris Hughes - 1% (1 mld.dolari). Chris Hughes, al patrulea co-fondator, apare episodic în film şi devenit o figură notorie deabea mai tîrziu, când a condus cu un deosebit succes componenta social media a campaniei prezidenţiale a lui Barack Obama. S-a ales de pe urma Facebook cu "doar" un miliard de dolari.

Sean Parker - 4% (4 mld.dolari). Atunci când Zuckerberg şi Saverin îl întâlnesc prima dată pe Sean Parker, acesta avea reputaţia de antreprenor de succes, cu Napster şi Friendster la activ, dar şi cu un trecut presărat cu scandaluri legate de consumul de droguri. Parker aduce în companie experienţa sa de creator de firme, flerul în afaceri şi relaţiile pe care le are în lumea  investitorilor. El este cel care a aranjat primele finanţări cu capital de risc (Thiel în 2004 şi Accel Partners în 2005) şi a introdus în Facebook noi funcţionalităţi cum ar fi cea de photo sharing.  Mark Zuckerberg  era fascinat de personalitatea lui Parker şi îl considera esenţial în transformarea Facebook "dintr-un proiect de colegiu într-o companie reală". Parker a fost preşedintele companiei până în 2006, când a fost arestat din nou pentru posesie de droguri, iar cele 4 miliarde de dolari de la Facebook rămân cea mai bună afacere a sa.

Peter Thiel - 2.5% (2.5 mld.dolari). Fondator al PayPal, Peter Thiel este o altă figură cunoscută în mediul antreprenorilor şi investitorilor din Silicon Valley. Va rămâne în istorie ca primul care a investit în Facebook (500 de mii de dolari, pentru 10,2% din companie).  Acţiunile sale nu mai reprezintă acum decât 2,5% şi valorează 2,5 miliarde, mai mult decât obţinuse din vânzarea PayPal.

Fraţii Winklevoss (65 mil.dolari). Filmul acordă mult spaţiu gemenilor Winklevoss care l-au acuzat pe Zuckerberg că le-a furat ideea unui site de socializare pentru studenţii universităţii (HarvardConnect).  Relatările ulterioare sugerează că acuzaţiile lor nu erau chiar neîntemeiate. In 2008 au deschis un proces împotriva lui Zuckerberg, în urma căruia au primit 65 de milioane de dolari, mai mult decât au visat vreodată să obţină din HarvardConnect.

Cam acestea sunt personajele filmului The Social Network, care deţin acum câte o parte din Facebook. Acţiunile lor însumează  48,5% din companie. Alte 30% din acţiuni sunt repartizate angajaţilor (tipic pentru o companie inovatoare în creştere rapidă).  Cine sunt ceilalţi acţionari ?
 
Acţiunea filmului se termină în decebrie 2004 când echipa Facebook sărbătorea primul milion de utilizatori. Adevăratele investiţii în companie au început deabea după acel moment. Prima finanţare consistentă, de 12,7 milione de dolari, a venit de la investitorul de risc Jim Breyer de la Accel Partners, care acum deţine 11,4%. Au urmat Greylock Partners şi Meritech Capital (3%), Microsoft (1,3%), milionarul rus Yuri Milner şi Digital Sky Technologies (5,4%), fondurile T. Rowe Price (0,64%) şi Elevation Partners (1%), miliardarul Li Ka Shing (0,8%), banca de investiţii Goldman Sachs (3,5%) şi alţii. După cum se vede, lista investitorilor e destul de pestriţă (îl include şi pe Bono prin Elevation Partners). Ceea ce au în comun toţi aceştia, de la investitorii de venture capital până la marile fonduri şi bănci de investiţii, este că au crezut în viitorul Facebook şi au mizat pe creşterea valorii companiei.

In sfârşit, privind la lista finanţatorilor se impune o remarcă. Peter Thiel, despre care am vorbit mai sus, a investit doar 500.000 de dolari care acum valorează 2,5 miliarde. Dar a făcut-o la început, în vara lui 2004. Investitorii de mai târziu au contribuit cu sume de zeci şi sute de ori mai mari pentru a obţine procente asemănătoare. E încă o dovadă că în investiţiile de risc contează momentul, iar câştigul este proporţional cu riscul asumat.


Termeni si conditii - Politica de confidentialitate | Politica cookies